DESCRIPCIÓ DEL TREBALL FINAL DE GRAU
INTRODUCCIÓ
Actualment vivim en un món cada cop més tecnològic, quasi tots els elements utilitzats i indústries necessiten una font d’energia per poder funcionar, la majoria d’aquests s’alimenten per energia elèctrica, però, i abans?
Abans de que s’estandarditzés arreu del món l’energia elèctrica, com es movien les grans cadenes de producció de les industries? Cert és, que els processos de fabricació dels elements eren molt més manuals, però les màquines que ajudaven a desenvolupar la feina als treballadors com funcionaven?
Un clar exemple del funcionament d’una indústria abans de l’arribada de l’electricitat i la seva implantació a tot arreu, és la Colònia Sedó situada a Esparreguera. Creada en un punt específic del mapa per poder aprofitar els recursos naturals, extreure energia d’ells i així poder desenvolupar un procés productiu.
En aquest projecte, es tractarà principalment el patrimoni històric i cultural de la colònia, i com podem transmetre’l utilitzant eines modernes a la població. Centrant-nos sobretot en el mètode de creació de l’energia a partir dels recursos naturals, en el nostre cas, l’energia hidràulica.
JUSTIFICACIÓ DEL TEMA DEL TREBALL
La Colònia Sedó d’Esparreguera va ser una de les més avançades al començament del S.XX i una de les més importants del país, amb un mètode avançat a la seva època d’aprofitar fins l’última gota de l’aigua del riu Llobregat per fer funcionar la fabrica i donar llocs d’habitatge i treball a més de 1000 persones.
Crida l’atenció com sent una part tant important de la nostra història, no està gaire ben conservada. Des de la creació del museu aproximadament l’any 1980, no hi ha hagut cap altre fet o ajuda per conservar tot aquest patrimoni. Actualment a la colònia hi ha empreses que utilitzen com naus industrials els seus edificis, i elements representatius com l’aqüeducte, l’església del poble o les xemeneies estan descuidades i sense cap ús.
Com a ciutadà del poble d’Esparreguera he visitat el museu en més d’una ocasió amb l’escola i associacions del poble i sempre m’ha cridat l’atenció.
Per això, aprofitant que ara s’està començant a desenvolupar diferents plans per a mantenir el patrimoni de la colònia vull donar un cop de mà per ajudar a transmetre tota la informació mitjançant mètodes utilitzats durant els estudis universitaris.
OBJECTIUS DE LA INVESTIGACIÓ
L’objectiu principal que persegueix la investigació es poder transmetre el valor del patrimoni industrial de la Colònia Sedó a les persones que puguin observar el resultat final del treball a partir d’una manera més visual i còmode.
Així doncs, de manera esquemàtica els objectius plantejats són els següents:
-Realització d’un estudi del patrimoni industrial actual i diferents mètodes de recuperació industrial.
-Analitzar el model de funcionament de les colònies industrials de Catalunya per entendre millor la Colònia Sedó.
-Estudi de dos dels elements més significatius de la colònia (funcionament, disseny...) i representació realista dels mateixos de manera virtual.
-Transmetre a partir d’imatges fotorealistes i animacions el procés d’aprofitament de l’aigua per extreure energia suficient per moure tota la fàbrica.
-Creació d’una pàgina web per transmetre el valor del patrimoni de la Colònia Sedó a qualsevol ciutadà amb ajuda de tots els recursos que han sigut creats durant el projecte.
-Utilització de mètodes innovadors com la realitat augmentada i la impressió 3D, per a millorar l’experiència d’usuari alhora de transmetre conceptes relacionats amb la colònia.
-Realització d’un projecte de recuperació virtual de forma individual aplicant les metodologies de treballs adients.
El Museu de la Colònia Sedó es va inaugurar l’any 1987, i des d’aquell moment tot el material i exposicions no s’han anat actualitzat, fent que la majoria dels mètodes de transmetre la informació estiguin desfasats. En aquest museu tenim dos elements essencials, el primer es la Turbina Planas real i l’altre una maqueta de l’any 1943. A part d’això té un audiovisual (que va amb carret) i plafons amb informació.
Al observar aquests mètodes antics de transmetre la informació, vaig presentar una sèrie de propostes mitjançant la recreació virtual per ajudar a transmetre la informació d’una manera més clara i entretinguda.