PATRIMONI INDUSTRIAL
El Patrimoni Industrial s’ha generat a partir de la Revolució Industrial a finals del S. XVIII. Són objectes que han format part de l’activitat industrial. Està compost per maquinària, edificis característics i paisatges on es va dur a terme l’activitat industrial en els nostres pobles i les nostres ciutats. En el nostre país, molts pobles es van veure transformats per nous processos d’industrialització. Com a resultat d’aquesta activitat, molts llocs van canviar radicalment, tant de costums com de paisatge.
La definició de Patrimoni Industrial que està inclosa en el “Pla nacional del Patrimoni Industrial” posa’t en marxa l’any 2000 pel ministeri de cultura espanyol diu: “S’entén per Patrimoni Industrial el conjunt d’elements d’explotació industrial, generat per les activitats econòmiques de cada societat”. Aquest patrimoni respon a un determinat procés de producció, a un concret sistema tecnològic, caracteritzat per la mecanització, dins d’una manifestació de relació social capitalista.
El patrimoni Industrial està compost per diferents tipus de Patrimoni: el material (fàbriques, maquinària) immaterial (costums, paisatges).
Durant els últims anys s’han multiplicat les iniciatives de protecció i defensa del patrimoni industrial, s’han consolidat revistes electròniques, trobades científiques, associacions privades i uns altres organismes de gestió patrimonial; tot això ha suposat que els documents bibliogràfics s’hagin incrementat substancialment.
importància de protegir el patrimoni industrial
La instal·lació de fàbriques i indústries va suposar una revolució pels nuclis urbans i rurals on van ser instal·lades. Tot l’ambient va ser substituït per un ambient d’industrialització i dinamisme. Les maneres de viure de les persones va canviar, provocant el creixement d’algunes poblacions i la disminució d’altres (normalment pobles al camp). Tot aquest canvi va ser tan ràpid en la nostra història que, actualment, tenim la industrialització molt interioritzada en la nostra societat, fent que el Patrimoni Industrial cada vegada estigui més integrat en la vida de les persones. La nostra societat cada vegada va adquirint més gust per tot l’industrial en general.
Amb el reconeixement i donant el valor adequat als elements més significatius del patrimoni industrial s’està provocant un canvi de mentalitat, renovant les identitats socials de les ciutats i entorns rurals, que veuen aquest patrimoni una manera de diferenciar-se de la resta en aquest món cada vegada més global.
Durant els últims anys, en el nostre país van sorgint una gran varietat d’accions per la conservació d’aquest Patrimoni Industrial. Normalment són associacions de veïns, antics treballadors i especialment administracions públiques que volen conscienciar a la societat sobre la importància de conservar aquests tipus d’elements, ja que molts corren el risc de ser enderrocats o modificats.
Durant l’època dels anys 1980 quan es va començar a enderrocar àrees industrials singulars per urbanitzar-les no hi havia cap reacció ciutadana respecte a tot aquest patrimoni. La proliferació de petits museus i iniciatives veïnals, igual que l’ajuda de grans museus de ciència i tècnica han fet que en 35 anys el concepte de patrimoni hagi canviat radicalment. Un d’aquests museus que ha apostat molt fort per la recuperació de patrimoni industrial és el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
El gran avantatge del patrimoni industrial és la seva facilitat de comprensió i la seva proximitat amb la vida quotidiana dels ciutadans, ja que els temes en els quals està involucrat són elements comuns de les nostres vides.
La següent imatge mostra els equipaments culturals de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. (cultura.gencat.cat)
